Reis- en Annuleringsverzekering

Reisverzekering

De reisverzekering (pakket “ Comfort” inclusief geld en cheques tot € 500,- per persoon) is bij al onze reizen inbegrepen in de reissom, omdat in praktijk blijkt dat er tijdens de vakantie zaken kunnen gebeuren waar wij en de thuissituatie (ouders en/of verzorgers) geen rekening mee hebben kunnen houden. Denk hierbij aan erge last van heimwee, een onverwachte gebeurtenis waardoor het gedrag totaal verandert en de reiziger niet meer in een groep functioneert. Op zo’n moment moeten wij besluiten de reiziger naar huis te halen. Dit zijn slechts twee voorbeelden waarbij wij zonder problemen een beroep kunnen doen op de a.s.r. Indien de thuissituatie geen helpende hand kan bieden zorgt de a.s.r. ervoor dat de reiziger op kosten van de verzekeraar naar huis gaat en dat er eventueel begeleiding geregeld wordt. Normaal gesproken valt dit niet onder een reisverzekering en moeten de reigers dit zelf betalen. Zo zijn er nog meer afspraken gemaakt met de a.s.r. die afwijken van andere reisverzekeringen. Daarnaast is het voor onze begeleiding van belang om te weten dat iemand gegarandeerd en goed verzekerd is. Bekijk het dekkingsoverzicht hier.
 

Allrisk annuleringsverzekering

De Allrisk annuleringsverzekering is niet bij de reissom inbegrepen. De kosten voor deze verzekering staan per reis aangegeven, zowel op de website als in onze brochure. Wanneer je een annuleringsverzekering wilt afsluiten kun je dit aangeven op het aanmeldingsformulier. Wij adviseren je dringend om deze verzekering af te sluiten. Immers, annuleren of afbreken van een reis brengt kosten met zich mee. Bij a.s.r. ben je (deels) verzekerd als je jouw reis wilt annuleren of vervroegd wilt afbreken om een aantoonbare reden die voor jou persoonlijk belangrijk is. Deze reden moet buiten jouw schuld, onverwacht en onvoorzien zijn.

Er zijn een aantal situaties waarbij geldt dat jouw annuleringskosten (óf niet genoten reisdagen in het geval dat je jouw vakantie voortijdig moet afbreken) 100% vergoed worden. Daarnaast zijn er situaties waarbij 75% van de kosten wordt vergoed.
 

Wanneer krijg je 100% van de annuleringskosten vergoed? In geval van bijvoorbeeld:

 • een ernstige ziekte, verwonding of overlijden van de reiziger of zijn/haar familie 1e en 2e graad of huisgenoot
 • overlijden van een familielid 3e graad
 • zwangerschap die blijkt na boeking, waarbij dit gevolgen heeft voor de reis(bestemming)
 • een medische ingreep van de reiziger, zijn/haar huisgenoot of inwonend kind
 • een onverwachte toewijzing van een huurwoning binnen 30 dagen voor vertrek
 • werkeloosheid buiten de schuld van de reiziger na boeking
 • het ontbinding van een huwelijk
 • verlies van jouw reisdocumenten op de dag van vertrek én na politieaangifte
 • het afbreken van de reis door ziekte of ziekenhuisopname

Wanneer krijg je 75% van de annuleringskosten vergoed? In geval van bijvoorbeeld:

 • Corona: voor vertrek annuleren met als reden dat het gezondheidsrisico voor mensen met een beperking tóch te groot wordt geacht om te reizen (geldt alleen in geval van groen en gele reisgebieden)
 • Corona: een reis mag je vroegtijdig afbreken als gevolg van een Corona-besmetting van medereiziger, op advies van GGD: kans op besmetting, gezondheidsrisico te groot
 • Het uitgaan van een verkering
 • De situatie dat jouw PB-er ziek is en je daar verdrietig om bent
 • Een onverwachte verhuizing na boekingsdatum, waarna je tijd wilt besteden in jouw nieuwe woning 
 • Angst voor terrorisme, na boeking en voor vertrek is een aanslag geweest in land van bestemming
 • Angst voor terrorisme, na boeking en voor vertrek is een aanslag geweest, maar niet in het land van bestemming
 • Angst omdat er ergens in de wereld een vliegtuig is neergestort en je niet meer durft te vliegen
 • Het afbreken van een reis, omdat je heimwee hebt of onhandelbaar gedrag vertoont
  Voor meer informatie over de Allrisk annuleringsverzekering, kijk hier


Verzekeringen en Corona
We kunnen ons goed voorstellen dat je vragen hebt over situaties die Corona-gerelateerd zijn.
 

Voor vertrek: Zijn annuleringskosten verzekerd?

Ik wil mijn geplande vakantie annuleren in verband met Corona. Ik ben zelf niet ziek, maar mijn reisbestemming is getroffen door het Coronavirus. Daarom wil en/of kan ik niet meer op vakantie naar dit gebied. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
Indien jouw allrisk annuleringsverzekering is afgesloten na 1 januari 2022 worden opgelegde inreisbeperkingen, lockdown-situaties of andersoortige maatregelen om te mogen reizen niet meer als onverwacht en onvoorzien beschouwd. Hierdoor kan je geen aanspraak maken op de dekking van deze verzekering. Indien je jouw allrisk annuleringsverzekering hebt afgesloten vóór 1 januari 2022 biedt de verzekering mogelijk dekking tot maximaal 75% van de annuleringskosten. Dit is afhankelijk van de bestemming, het moment waarop jij jouw vakantie hebt geboekt en jouw persoonlijke situatie. Bespreek dit met onze collega’s op kantoor, zij adviseren je graag. Is jouw reis geannuleerd door Stichting Het Buitenhof? Dan wordt de vakantie kosteloos geannuleerd en ontvang je binnen 14 dagen jouw (aan)betaling terug. Je ontvangt dus geen Coronavoucher.

Ik wil mijn geplande vakantie annuleren omdat ik in de risico groep zit. Mijn arts adviseert om niet te reizen in verband met de Corona pandemie. Daarom wil en/of kan ik niet meer op vakantie. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsverzekering?

De standaard annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. Mogelijk biedt de allrisk annuleringsverzekering wel een dekking (max. 75% van de annuleringskosten). Dit is afhankelijk van de bestemming, het moment waarop jij jouw vakantie hebt geboekt en jouw persoonlijke situatie. Bespreek dit met onze collega’s op kantoor, zij adviseren je graag. Is jouw reis geannuleerd door Stichting Het Buitenhof? Dan wordt de vakantie kosteloos geannuleerd en ontvang je binnen 14 dagen jouw (aan)betaling terug. Je ontvangt dus geen reisvoucher.
 

Is er dekking op de annuleringsverzekering als ik thuis in quarantaine moet blijven en niet op reis mag omdat ik in aanraking ben geweest met iemand met het virus?
De standaard annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. Als je een allrisk annuleringsverzekering hebt afgesloten geldt hiervoor wel een dekking, maximaal 75% van de annuleringskosten.
 

Tijdens de vakantie: Mag ik mijn reis afbreken?

Is er dekking op mijn annuleringsverzekering als ik onverhoopt eerder terug ben gekeerd vanwege een gewijzigd reisadvies? Bijvoorbeeld van code geel naar code oranje of rood.
De standaard annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking. Heb je een Allrisk annuleringsdekking? Dan worden de niet-genoten reisdagen vergoed voor 75%.
 

Ik ben al op vakantie, en wil i.v.m. angst voor Corona mijn reis afbreken. Kan ik een beroep doen op mijn annuleringsverzekering voor de niet gebruikte reisdagen?
De allrisk annuleringsverzekering biedt hiervoor geen dekking.
 

Het coronavirus is bij mij of een reisgenoot vastgesteld. Kan ik nu een beroep doen op mijn annuleringsdekking?
De standaard annuleringsverzekering en de Allrisk-annuleringsverzekering bieden dan dekking voor het annuleren van een nog te beginnen reis. Is het coronavirus bij jou of jouw reisgenoot aantoonbaar vastgesteld op het moment dat je op reis bent en terug naar huis wilt reizen? Dan biedt de annuleringsverzekering geen dekking. Je kunt dan mogelijk wel een vergoeding krijgen voor extra reis- en verblijfskosten als je een reisverzekering hebt.

Blijft mijn reisverzekering geldig als ik door deze situatie langer op reis ben dan gepland?
Duurt jouw reis door een onvoorziene vertraging, buiten jouw wil om, langer dan dit aantal geplande dagen? Dan blijft jouw reisverzekering geldig tot het eerst mogelijke moment dat je naar huis kunt terugkeren.
 

Ik ben op reis en heb extra reis- en verblijfkosten omdat ik door het Coronavirus langer op mijn reisbestemming moet blijven. Is dit verzekerd?
Extra reis- en verblijfskosten zijn verzekerd als jij en jouw medereizigers onverwacht langer op de reisbestemming moet blijven, omdat de (lokale) overheid van de reisbestemming verplichte quarantaine wegens Covid-19 oplegt. Dit geldt alleen indien jij jouw reisverzekering hebt afgesloten vóór 31 maart 2022 en de vertrekdatum van jouw vakantie valt in de periode tot 31 oktober 2022.

Ik ben op reis en moet medische kosten maken door het Coronavirus. Is dit verzekerd?
Je bent verzekerd voor schade door ziekte tijdens de reis als aanvulling op de vergoeding van jouw zorgverzekering, mits je deze verzekering hebt afgesloten bij Stichting Het Buitenhof. Let op: jouw zorgverzekering dient ook dekking te bieden in het land waar je op reis bent. Er wordt uitsluitend een aanvullende vergoeding vanuit de reisverzekering gedaan.

Voor meer vragen en antwoorden klik hier.